Investigacions científiques al Petit Xoriguer

Els infants del Petit Xoriguer hem començat a gaudir de l’aula de ciències. És un espai on hi ha diferents propostes de l’àmbit científic: matèria, roques i minerals, moviment, massa volum i densitat, éssers vius, magnetisme i tecnologia.

En tots els casos, la idea és promoure una mirada científica sobre fenòmens del món, a través de la iniciativa dels infants sobre els materials, de potenciar-ne la curiositat natural, d’afavorir el sorgiment de preguntes…

Algunes de les propostes, a tall d’exemple, que hem realitzat fins ara han estat:

  • Tot es pot enganxar?: Consisteix en oferir uns imants o unes superfícies imantades i es proposa buscar objectes que s’hi enganxin. Hem procurat que alguns d’aquests objectes generin conflicte (culleres metàl·liques i culleres de plàstic d’aparença metàl·lica…).
  • Sorres ampliades: Consisteix en observar diferents tipus de sorra amb el microscopi digital i aparellar-les amb la imatge augmentada. També es fan hipòtesis sobre la procedència d’aquestes. S’ofereix una col·lecció de sorres molt diverses.
  • Que tens punteria? El moviment oscil·latori del pèndol: Presenta una possible estructura amb dos sòlids del mateix volum però de pes diferent. El repte consisteix a esbrinar des d’on cal deixar caure les pilotes per aconseguir tombar les ampolles (pes i ubicacions diferents).